Cum aleg o centrala termica ?

 

 

 

Doriti sa va dotati locuinta cu o centrala termica ? Gasiti mai jos un scurt ghid informativ pentru alegerea unei centrale termice alimentata cu gaze naturale.

 

Ce putere trebuie sa furnizeze centrala, pentru incalzirea locuntei ?

Calculul exact este complex si tine cont de multi factori: volum de incalzit, pierderi termice, tamplarie, amplasare geografica, particularitati climatelice, destinatie, etc.

Puteti insa sa faceti un calcul simplu aproximativ, pentru o estimare preliminara.

Necesarul de incalzire al unei cladiri se masoara in w/mc (wati/metru cub), iar pentru calcule generale se foloseste valoarea de 50 w/mc.

Pentru a afla necesarul de putere pentru incalzire al centralei termice (w, Kw), inmultiti volumul cladirii dumneavoastra (mc) cu necesarul de incalzire de 50 w/mc.

 

Exemplu de calcul:

Un apartament dintr-un bloc, cu suprafata de 55 mp si inaltimea de 2,5 m are un volum de 55 mp x 2,5 m = 137,5 mc

Necesarul de putere al centralei pentru incalzire este asadar 137,5 mc x 50 w/mc = 6875 w = 6,875 Kw.

 

Desigur, nu exista o centrala termica cu puterea de 6,875 Kw, asa ca veti alege o treapta de putere superioara (standardizata): 24 Kw, 28 Kw, 30 Kw, 33 Kw, etc.

 

Nu uitati apa calda menajera !

Pe langa incalzire (radiatoare sau tubulatura prin pardosala), centrala dumneavoastra trebuie sa va furnizeze si apa calda menajera.

Centralele murale mixte cu incalzitor instant decupleaza functia de incalzire pe perioada cat furnizeaza apa calda menajera, asadar puterea centralei trebuie calculata pentru a suporta cel mai mare consum: incalzire sau apa calda menajera.

In general, o centrala termica mixta cu puterea de 24 Kw poate asigura necesarul de incalzire si apa calda menajera pentru un apartament cu trei camere si doi consumatori de apa calda (o baie si o bucatarie).

Daca aveti mai multi consumatori de apa calda menajera se recomanda o centrala cu boiler cu acumulare deoarece va asigura o rezerva permanenta de apa calda, care poate face fata unui varf de consum.

Capacitatea boilerului pentru producerea apei calde menajere depinde de numarul de consumatori simultani. Tineti cont ca un robinet obisnuit are un debit de aproximativ 10 l/min.

 

Daca centrala termica are o putere mai mare decat necesarul dumneavoastra, va consuma mai mult ?

Nu, nu va consuma mai mult ! Termostatul centralei (sau termostatul de ambient) controleaza consumul in functie de necesarul imobilului.

Este foarte recomandat ca puterea centralei sa fie mai mare decat necesarul imobilului, pentru a face fata situatilor neprevazute: o iarna foarte geroasa, un consum mai mare de apa calda menajera, etc.

Consumul centralei depinde insa de randamentul acesteia deci acordati importanta acestui aspect, chiar daca va infuenta putin pretul. 

In general, centralele cu condensare au un randament mai bun decat cele clasice, dar numai daca sunt racordate la calorifere de dimensiuni generoase.

 

Ce trebuie sa mai urmariti ?

- fisa tehnica completa a echipamentului: randamentul, presiunea minima necesara a gazului, protectia electrica, etc

- informatii despre producatorul centralei termice

- termenul de garantie; conditii de asigurare a garantiei

- informatii despre distribuitorul centralei; asigurare service; program de functionare

- instalati centrala doar cu o firma autorizata, altfel riscati sa pierdeti garantia

 

Pentru a afla solutia optima pentru necesitatile dumneavoastra si pentru calculul exact al puterii necesare, apelati la un furnizor specializat in instalatii si echipamente termice din zona dumneavoastra.

 

Cautati si o locuinta in Galati sau Braila ? Consultati anunturile noastre !