Vand apartament. Cum stabilesc pretul ?

 

 

     Daca ati decis sa vindeti un apartament, probabil stiti ca pretul este factorul principal care va influenta succesul tranzactiei (pret cerut initial mai poate scadea cu inca 5-10% in urma negocierii cu cumparatorul).

     Greseala frecventa a proprietarilor este supraevaluarea apartamentului, iar vanzarea poate intarzia foarte mult (luni sau ani). Chiar daca sunteti dispus sa negociati cu cumparatorii ... nu va suna nimeni, din cauza pretului initial prea mare.

     De acea este bine sa stabiliti corect pretul inca de la bun inceput, pentru a nu fi nevoit sa modificati oferta de prea multe ori (creeaza senzatia de disperare, cumparatorii vor astepta sa vada pana unde sunteti dispus sa scadeti, iar in final veti pierde timp si bani).

 

Cum stabilesc pretul pentru apartamentul meu ?

 

A. In mod evident, cea mai indicata solutie este sa consultati un expert imobiliar. Agentiile imobiliare, pe langa serviciile de intermediere, ofera si servicii de evaluare pentru imobile. Trebuie sa achitati evaluarea, dar porniti cu un pret realist.

 

B. Daca totusi doriti sa determinati singur pretul la care aveti sanse sa va vindeti apartamentul, o puteti face cu putina rabdare si cu rezultate acceptabile (dureaza mai putin de o ora, dar puteti salva luni intregi de asteptare):

 

-pretul este dictat de piata imobiliara; aveti sanse mici de a vinde la un pret peste cel al pietii

-din pacate, adevarul este ca piata imobiliara nu tine cont deloc de pretul cu care ati cumparat dumneavoastra apartamentul, sau cat au costat la vremea respectiva renovarea, imbunatatirile, dotarile, etc.

-piata imobiliara tine cont doar de ofertele existente in prezent pentru apartamente similare cu al dumneavoastra, doar la ele va raportati daca doriti sa vindeti in acest moment. 

-cautati pe site-urile cu anunturi apartamente similare cu al dumneavoastra (an constructie, zona, imbunatatiri, compartimentare, dotari, finisaje, etaj, etc); folositi filtrele de cautare pentru a obtine rapid rezultatele.

-etalonul pentru compararea imobilelor este pretul per metru patrat (pret/mp). Calculati acest raport pentru anunturile gasite. De exemplu, pentru orasul Galati pretul/mp variaza in general intre 700 euro/mp (mansarda) si 1200 euro/mp (apartament de lux).

-eliminati anunturile cu preturile/mp cele mai mici (sunt subevaluate, au vicii ascunse sau pot fi false, cititi detalii) si pe cele cu preturile cele mai mari (sunt supraevaluate, au sanse mici de vanzare); pentru rezultatele ramase, calculati pretul/mp mediu.

-inmultiti suprafata apartamentului dumneavoastra cu pretul/mp mediu si obtineti pretul la care sunt sanse mari sa gasiti cumparator.

 

EXEMPLU DE CALCUL

 

Doresc sa vand un apartament cu 3 camere cu suprafata de 70 mp la etajul 2/4.

Caut ale anunturi similare (zona, etaj intermediar, dotari, finisaje, an constructie) si gasesc patru rezultate:

-apartament 3 camere cu suprafata 74 mp si pret 51.800 euro; pret 700 euro/mp, pastram rezultatul

-apartament 3 camere cu suprafata 65 mp si pret 35.750 euro; pret 550 euro /mp, eliminam pretul minim

-apartament 3 camere cu suprafata 70 mp si pret 63.000 euro; pret 900 euro/mp, eliminam pretul maxim

-apartament 3 camere cu suprafata 90 mp si pret 58.500 euro; pret 650 euro/mp, pastram rezultatul

Calculez pretul/mp mediu cu rezultatele ramase: (700 + 650) : 2 = 675 euro/mp

Deci pretul/mp pentru un apartament similar cu al meu este 675 euro/mp.

Valoarea de piata a imobilului meu este: 675 euro/mp X  70mp (suprafata apartamentului meu) = 47.250 euro

 

Cum stiti daca ati stabilit corect pretul?

Simplu, tot piata imobiliara va da raspunsul: daca va suna potentiali clienti interesati de oferta dumneavoastra, inseamna ca va incadrati in pretul pietii.

ATENTIE: lipsa reactiei din partea cumparatorilor poate fi un rezultat al prezentarii neadecvate sau al promovarii insuficiente, si nu neaparat al pretului prea mare !

 

Preferabil, apelati la un fotograf imobiliar pentru realizarea prezentarii deoarece aceasta influenteaza semnificativ impactul anuntului.

Daca aveti o proprietate de vanzare sau de inchiriat in Galati sau Braila apelati la serviciile noastre de fotografie imobiliara:  detalii 

Toate prezentarile publicate pe portalul YMO sunt realizate de fotograful nostru iar rezultatul se poate vedea in numarul mare de tranzactii finalizate.

 

Cititi si : Recomandari pentru vanzarea imobiliara